Subscribe:
 • GLADIJATORI naredne utakmice

  Mostar 24.05.2015 Nedelja - seniori

  Tomislavgrad 31.05.2015 Nedelja - seniori

  Medjunarodni turnir "Pobednik 2015" Beograd 12,13,14.06.2015 - seniori

 • Gladijatori 3. u BiH Rugby 7's (seniori)

  Zacrtani CILJ ostvaren,pored svih problema,povreda,bolesti,matura,eskurzija,slika govori MILION riječi.

 • Kadeti uspješni u Zenici

  Mlada ekipa Derventskih Gladijatora debitovala je na turniru za kadete u Zenici 17.05.2015. Ostvarili su zapazen rezultat te ostvarili dvije pobjede i jedan poraz. Rezultat nije bio u prvom planu medjutim dosao je sam od sebe sto dokazuje da se u klubu prije svega pravilno i kvalitetno radi.

O Klubu


Naši početci

Od početka 2009  godine u Derventi djeluje Ragbi klub Gladijatori. Inicijator okupljanja mladih bio je bivši stanovnik Zenice Radomir Petković Štaka, koji je godinama igrao, a potom bio u ulozi trenera. Sa bogatim iskustvom Petković je u novoj sredini, gdje živi i radi, došao na ideju da počne da okuplja ragbijaše. Potez je bio, u najmanju ruku, hrabar, jer ragbi nema baš nikakvu tradiciju u Derventi.

- Vjerovao sam u mlade koji su počeli da dolaze na treninge u sportu koji su možda samo nekada gledali u televizijskim prenosima. Strpljivo smo radili, svjesni da samo upornošću možemo da postanemo organizovan klub. Inicijativa za osnivanje kluba naišla je na plodno tlo, mada je i tada bilo onih koji su na ovakav projekat gledali kao na besmislicu - rekao je Petković.

Organizovane su i prve utakmice, što je dodatno podgrijalo atmosferu među mladim sportistima.

- U konkurenciji još pet ekipa imali smo tog proljeća prvi izlazak na scenu. Zabilježili smo najbolja ostvarenja, pa smo postali prvaci prvog dijela prvenstva BiH. Prvenstvo se organizuje po principu proljeće-jesen, pa su nas čekali novi turnir i pokušaj da obranimo vodeću poziciju - ponosno ističe Petković.

Sezona je u prvi plan izbacila nekoliko igrača iz Dervente, kao što su Aleksandar Jović, Slaven Asentić, Nenad Ninković, Aleksandar Jeličić, Slađan Kovačević...

Nažalost prve sezone nismo uspjeli da budemo  prvaci BiH, ali smo zato bili viceprvaci  što je vrlo dobar uspijeh za klub koji je  postojao samo par mjeseci...

Sadašnja situacija

Ono što je karakteristično za Gladijatore jeste da su svi igrači po godinama još uvijek juniori ili su tek prešli u seniorsku konkurenciju i da se od njih tek očekuju veliki rezultati. Na nedavno završenom prvenstvu BiH osvojili su treće mjesto, a ispred njih su se našle samo ekipe Rudara i Čelika, klubovi s velikom tradicijom, koji postoje preko 40 godina. Gladijatori su iza sebe ostavili čak pet ekipa i pokazali da su dorasli velikim izazovima i da raspolažu velikim potencijalom.- Iako prije početka lige nismo slovili za jedne od favorita, muškom igrom i velikom željom smo došli do treće pozicije. Prema prikazanoj igri apsolutno smo zaslužili ovakav rezultat, a ovom prilikom bih čestitao cijeloj ekipi. Ovih 26 momaka praktično je na početku i ne bi bilo iznenađenje da kroz nekoliko godina dostignemo razinu Čelika i Rudara - rekao je Petković.On je istaknuo da, kao iu većini drugih kolektiva, osnovni problem predstavlja nedostatak novčanih sredstava.- Imamo potporu od nekoliko privatnih poduzeća i Općine Derventa, kojima se srdačno zahvaljujemo za svaki vid pomoći, ali još uvijek nemamo generalnog sponzora, s kojim bi sve bilo puno lakše. Upravo iz financijskih razloga ne sudjelujemo u Regionalnoj ligi Jugoistočne Europe, u kojoj se takmiče ekipe iz Grčke, Mađarske, Austrije i drugih, ali se nadam da će bar netko prepoznati naš rad i pomoći nam u ostvarivanju ciljeva - zaključio je Petković.

Reprezentativci

Tri člana Gladijatora Slađan KovačevićNemanja Ninković i Dario Gojkovićpredstavljali su klub i grad na juniorskom europskom prvenstvu nastupajući za reprezentaciju BiHTo isto je pošlo zarukom Slavenu Asentić u seniorskoj konkurencijiOn je dobio i individualno priznanjejer jeproglašen za najboljeg igrača turnira u Beograduna kojem je sudjelovalo deset ekipa izregiona.
 

Propozicije

Gladijatori igraju Ragbi 15 (Ragbi junioni inačicu ragbija sa sedam igračapo pravilima RagbiJunionkoji je priznat od strane Svjetske ragbi federacije (FIRA) i biće uvršten u program ljetnihOlimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godinePrema riječima Radomira Petkovića,reprezentacija BiH ima velike šanse da se plasira na Olimpijske igrea nada se da će bar neko izGladijatora sudjelovati u pohodu na Rio i sudjelovati na Igrama.
 

0 komentari:

Постави коментар